Dirigent Willem Molenbuur

 

Het Burgerkoor staat onder leiding van Willem Molenbuur.

Zonder dirigeerstok, maar met zijn accordeon en zijn lichaamstaal als belangrijkste instrumenten. Jarenlange ervaring in de muziekwereld biedt hem de kennis en mogelijkheden om bestaande succesnummers te arrangeren voor de verschillende stemmen van de dames in combinatie met zijn accordeonbegeleiding.

Hoezo jarenlange ervaring? De omstandigheden waren al goed, in het bakkersgezin in Oostrum waar de jonge Willem opgroeide waren zingen en muziek maken vanzelfsprekend. Er klonk regelmatig piano- of accordeonmuziek en vooral die laatste had zijn warme belangstelling. En om de lijn meteen maar door te trekken: ook bij de kinderen en kleinkinderen zit de muziek in het bloed.

 

Willem kreeg jarenlang muziekles, bij de befaamde Brouwers Accordeonschool. Hij haalde zijn diploma’s en overwoog om van de muziek zijn beroep te maken. Heit Molenbuur waarschuwde zijn zoon dat muziekles voor acht van de tien leerlingen een verplichting is en dat hij dan zou moeten teren op de voldoening over het succes van een enkeling. Het werd dus een gedegen bakkersopleiding, het ondernemersdiploma werd gehaald en als kok in diverse restaurantkeukens in Friesland deed Willem veel ervaring op. Horeca, feesten en partijen en populaire muziek: ze hebben veel raakvlakken en zo werd Willem als hij vrij was al snel gestrikt voor en door het orkest The Partyplayers. Ook waren er muzikale uitstapjes met de Blauwhúster Dakkapel en met cabaretière Leny Dijkstra.

In 1980 begon Willem samen met zijn vrouw in Top en Twel een eigen horecabedrijf, Partyservice. Geen tijd meer om met de jongens van de band buiten de deur te spelen. Muziek maken was nu onderdeel van het bedrijf, bij een diner of buffet hoorde een passende muzikale omlijsting. Prachtige jaren, maar ook lange dagen en weinig tijd voor elkaar. Begin deze eeuw, met name voor de komst van de euro, kwam de bezinning op de toekomst. En die toekomst lag waar hij ooit was begonnen, in Oostrum.

En al die jaren bleef de woensdagavond heilig: spelen bij Brouwers Accordeonorkest. Geen avond gemist. Hoog niveau, veel optredens, radio- en c.d.-opnames. Daarnaast was en is Willem muzikaal actief in de wereld van de zorg. Solo-optredens in verzorgings- en verpleeghuizen: “De emaosje sit yn’e reaksje fan it publyk, de bewenners”.

Zo bood het afscheid van het accordeonorkest weer een nieuwe kans. Het antwoord op de vraag van het bestuur van het Burgerkoor of Willem de begeleiding op zich zou willen nemen: ‘Ik wol it wol ris besykje”.